Ablația cunoscută și sub numele de coagulare, vaporizare, fulgurare este o tehnică care folosește diferite tipuri de energie ultrasonică și laser pentru a distruge/vaporiza țesuturile endometriozice. Unul dintre dezavantajele acestei proceduri este faptul că, chirurgul nu are cum să știe dacă boala este complet distrusă.
Vaporizarea cu laserul CO2 este considerată cea mai eficientă tehnică de tratare a leziunilor superficiale și poate fi utilizata cu riscuri minime pentru organele din apropiere. Electrocoagularea este o tehnică operativă care folosește curenți electrici de înaltă frecvență pentru a distruge țesutul bolnav, folosind căldura (1).
Electrocoagularea monopolară permite o coagulare profundă și completă a nodulilor și provoacă mai puțină hemoragie. Această metodă are numeroase complicații, cum ar fi distrugerea țesuturilor sănătoase din jur și a celor de dedesubt, și un risc de cauterizare monopolara. Electrocoagularea bipolară permite doar coagulare superficială (2).
Ablatia permite doar tratarea bolii superficiale (3), lăsând în urmă tesutul endometriozic- ceea ce duce la o rată de recidivă ridicată și potențiale complicații în viitoarele intervenții chirurgicale (4). De asemenea, ablația nu poate fi folosită pe implanturi care se află peste organele vitale, cum ar fi intestinul și vase mari de sânge (5), existând riscul vătămării acestora, astfel, boala activă poate rămâne în pelvis și va continua să provoace durere.
Pentru că nu există nicio modalitatea de a ști cât de profundă este o leziune, în urma vaporizării suprafeței acesteia, boala activă poate rămâne dedesubt. Acest lucru este valabil în special pentru nodulii profund invazivi ai ligamentelor uterosacrate.
Ablația distruge complet țesutul suspectat de endometrioză, nu există nicio modalitate de a confirma printr-un raport de patologie că țesutul vaporizat a fost de fapt endometrioză, nu un alt tip de țesut anormal. Un chirurg are doar două simțuri care pot fi folosite la masa de operație: vederea și atingerea.
Vaporizare cu laser distruge atingerea în întregime și ascunde indicii vizuali cu reziduuri de carbon și fum. Vaporizarea cu laser poate lăsa depozite de carbon care pot fi confundate ulterior cu boala recurentă (6).
Singurele localizări ale bolii unde poate fi folosită ablația leziunilor endometriozice sunt cele în care excizia nu este aplicabilă. Ex: leziunile ovariene sau uterine (exterior), de mici dimensiuni. Excizia acestor leziuni ar determina leziuni ale acestor organe care ar depăși beneficiile chirurgiei excizionale.
Referinte
- Kochhar, Puneet & Ghosh, Pranay. (2011). A Comparative study of use of different Energy sources in Laparoscopic management of Endometriosis associated infertility. World Journal of Laparoscopic Surgery. 4. 10.5005/jp-journals-10007-1123;
- Jean Luc Pouly et al., Laparoscopic treatment of symptomatic endometriosis, Human Reproduction, Volume 11, Issue suppl_3, November 1996, Pages 67–88;
- Endometriosis Australia, What does it all mean? Excision, ablation and robotic assistance for removal of endometriosis – Tool;
- Centre for Endometriosis Care, Excision of Endometriosis;
- Duffy JM, et al. Laparoscopic surgery for endometriosis. Cochrane Database Syst Rev. 2014;(4):CD011031;
- Dr David Redwine, Why is laser vaporization best avoided in the surgical treatment of endometriosis? Endopeadia;