prof dr elvira bratila

Prof Dr Elvira Bratila – ‘pacientele cu endometrioză să ȋși ia deciziile medicale cu atenţie’

 

“Responsabilitatea alegerii ȋn privinţa unei decizii medicale aparţine ȋn egală măsură medicului, dar și pacientelor” – Prof Dr Elvira Bratila. 

 

Continuăm seria interviurilor cu medici specialiști în chirurgia endometriozei. In acest interviu stăm de vorbă cu un nume sonor din medicina românească. Prof Dr Elvira Bratila este medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în chirurgia robotică, laparoscopie și reproducere umană asistată. Cu o carieră impresionantă, și o recunoaștere profesională care depășește granițele României, Prof Dr Elvira Bratila are o vastă experiență în chirurgia ginecologică, chirurgia endometriozei, dar și în chirurgia onco ginecologică, realizând în premieră națională o intervenție de trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvină, pe cale laparoscopică.

  • Cauza principală a subdiagnosticării endometriozei este o insuficientă cunoaștere a patologiei și particularităților ei, chiar din partea medicilor. 
  • Cand ai suspiciunea unui diagnostic de endometrioza trimiţi pacienta către un centru specializat și în acest fel poţi considera că ai făcut ceva pentru pacientă.
  • Endomedicare Academy este un concept ambiţios care a folosit ca sursă de inspirație pentru alte echipe și care reunește echipa cu cea mai vastă experienţă în endometrioză și chirurgia bolii.

Endometrioza este o afectiune destul de des intalnita și cu toate acestea mult subdiagnosticata peste tot in lume. Care sunt motivele care duc la acest aspect? 

Prof Dr E. Bratila. În ciuda eforturilor de a crește nivelul de conștientizare și informării constante care s-a făcut pe această patologie ȋn ultimii ani, endometrioza rămâne încă o patologie subdiagnosticată, deși ȋn acest caz femeile se prezintă la medic, dar diagnosticul poate trena uneori ȋntre 5-10 ani. Cauza principală a subdiagnosticării este o insuficientă cunoaștere a patologiei și particularităților ei, chiar din partea medicilor, care ȋntârzie diagnosticul, ȋn primul rând, prin nerecunoașterea leziunilor care sunt situate ȋn altă parte decât ovarul. Leziunile de endometrioza pot apărea pe ligamentele uterului, intestine, vezica, peritoneu, nefiind atât de evidente la examenul clinic sau ecografic. Cunoscând și dezvoltând în timp o profundă cunoaștere a patologiei, dobândind experiență în chirurgia cazurilor complexe de endometrioză profundă, un medic specializat și cunoscător al patologiei poate să ȋși dea seama de localizarea leziunilor după examenul clinic și ecografic al pacientei, putând astfel ghida pacienta ȋntr-un parcurs terapeutic corect si realizat la timp. Trenând diagnosticul, pacienta poate pierde timp și pași importanţi, mai ales când este vorba de paciente care ȋși doresc obţinerea unei sarcini.

 

pentru a deveni specialist ȋţi trebuie multă cunoaștere a patologiei, cazuistică diversificată, dedicare fiecărui caz, o echipă care să ȋnţeleagă lucrurile similar și să ȋţi completeze efortul

Cum se diagnosticheaza endometrioza și care sunt semnele clinice ale bolii după care trebuie sa ghideze un medic ginecolog atunci cand efectuează un control ginecologic?

Prof Dr E. Bratila. Cel mai frecvent semn clinic pentru care pacienta se prezinta la medic este durerea pelvină manifestată ciclic, ceea ce pare o durere firească la prima vedere. Durerea pelvină apare de obicei înainte de menstruaţie sau pe parcursul ei. Unele femei pot resimţi dureri ȋn timpul actului sexual, la defecatie sau la urinare. Uneori endometrioza este asimptomatică si poate fi descoperită contextual, în cadrul altor intervenţii chirurgicale sau atunci când femeia încearcă să procreeze și se investighează pentru a descoperi cauzele infertilităţii.

Ȋn ce privește diagnosticarea, endometrioza se poate diagnostica coreland datele clinice cu cele oferite de imagistică, fiind necesară o cunoaștere și o corelație perfectă între aceste date. Medicul ginecolog este cel care evaluează și coordonează această evaluare. Endometrioza profundă este mai greu de diagnosticat, fiind un mix ȋntre datele clinice, examenul ginecologic, simptomatologia pacientei și datele imagistice: examinare ecografica, RMN cu protocol de endometrioza, coloscan, ecografie endorectală, investigaţii sugerate de examentul clinic și simptomatologie.

Cum tratamentul este individualizat, așa și managementul diagnostic este individualizat, ȋn funcţie de ce informaţii oferă examenul clinic, ȋn funcţie de vârstă, de antecedente, simptomatologie dureroasă etc..

 Diagnosticul tardiv sau eronat reprezinta, din pacate, pentru multe femei cu endometrioza o normalitate. Așa cum știți multe dintre aceste femei ajung sa aibă un diagnostic corect după multi ani de zile de la debutul simptomelor. Foarte mulți medici susțin ca endometrioza se studiază foarte puțin in școlile de medicina. Sunteți profesor universitar, așadar, ne puteți spune cum arată programul educațional dedicat endometriozei? 

Prof Dr E. Bratila. În curricula de pregatire a medicilor rezidenţi endometrioza reprezintă un capitol. La sfârșitul rezidențiatului, când devin tineri specialiști ei trebuie să recunoască boala sau eventual să poată ridica suspiciunea unui diagnostic de endometrioză în cazurile mai dificile. Ȋn cazurile în care ai suspiciunea unui astfel de diagnostic trimiți pacienta către un centru specializat și în acest fel poţi considera că ai făcut ceva pentru pacientă. În cazul diagnosticului cert de endometrioză medicul specialist trebuie să știe alternativele terapeutice pe care poate să i le propună pacientei, cazurile complexe de endometrioză profundă ce necesită tratament chirurgical trebuie tratate în centre dedicate, cu experiență în chirurgia endometriozei. 

Chirurgia endometriozei se poate practica de specialistul de obstetrică ginecologie cu specializare în chirurgia laparoscopică, experiență în chirurgie pelvică extensivă  și ideal în chirurgie robotică și reproducere umană asistată. 

Pregătirea în diagnosticul și tratamentul endometriozei se consolidează pe parcursul formării profesionale prin cursuri si masterclass-uri organizate de specialiști în domeniu, sub egida unor Societăţi medicale de profil, naționale sau internaționale. Am organizat anual astfel de cursuri și mai mult decât atât, am organizat sesiuni de informare a pacientelor despre această boală, oferindu-le posibilitatea să comunice cu o echipă multidisciplinară de specialiști.

deciziile pe care chirurgul le ia ȋn timpul intervenţiei sunt esenţiale și hotărâtoare pentru viitorul reproductiv al pacientei și cuplului

Endometrioza poate fi localizată de cele mai multe ori la nivelul ovarelor. Care este impactul operației asupra rezervei ovariene și cum ar trebui făcută operația astfel incat impactul să fie cat mai mic? 

Prof Dr E. Bratila. Pentru pacientele care planifică un viitor reproductiv, ȋntrebarea cheie a chirurgului va fi ȋntotdeauna: când vom face intervenţia chirurgicală și cât anume vom interveni? Marea provocare este: excizia completă a leziunilor de endometrioză, fără a afecta rezerva ovariană. Ȋn urma intervenţiei chirurgicale vom urmări: restabilirea anatomiei tubo-ovariene, excizia leziunilor peritoneale superficiale de endometrioză, excizia endometriomului ovarian cu afectarea minimă a țesutului ovarian, excizia leziunilor de endometrioză profundă- leziunile de la nivelul ligamentelor utero-sacrate, rect, sept rectovaginal, leziunile ce pot obstrua ureteral, endometrioza vezicală etc. Pentru femeia aflată la vârstă reproductivă obiectivul primordial va fi prezervarea sau ȋmbunătăţirea fertilităţii, iar deciziile pe care chirurgul le ia ȋn timpul intervenţiei sunt esenţiale și hotărâtoare pentru viitorul reproductiv al pacientei și cuplului.

am reunit ȋn cadrul Academiei echipa cu cea mai vastă experienţă în endometrioză și chirurgia bolii

  Care este cel mai complicat caz de endometrioza pe care l-ati avut? 

Prof Dr E. Bratila. Răspunsul la această ȋntrebare s-ar putea rezuma astfel: ȋntotdeauna următorul caz este cel mai dificil. Chirurgia endometriozei este o chirurgie complexă, minuţioasă și amplă, o chirurgie de teritoriu. Urmărim obiectivul minim invaziv al chirurgiei, dar chirurgia ȋn sine este o chirurgie extensivă, de teritoriu, ce presupune localizarea leziunilor endometriozice, excizia lor completă ȋn perfectă concordanţă cu un management optim obiective-riscuri pentru pacientă. Pentru pacientele tinere, care au ȋn vedere un obiectiv reproductiv pe termen scurt sau mediu, chirurgia va urmări excizarea leziunilor ȋn contextul  prezervării și ȋmbunătăţirii fertilităţii. Ȋntr-un alt context facem managementul terapeutic al unei paciente care are deja copii, a cărei prioritate este o soluţie pentru controlul simptomatologiei dureroase  și restabilirea unei calităţi a vieţii, minimizarea riscului de  recurenţă sau extinderii leziunilor de endometrioza. De aceea, consider că fiecare caz ȋn parte are dificultatea și particularităţile sale, care impun un tratament și o soluţie personalizată.

Sunteți promotorul chirurgiei robotice in România. Ne puteți spune care sunt diferențele dintre chirurgia laparoscopica și chirurgia robotica? 

Prof Dr E. Bratila. Chirurgia robotică reprezintă cea mai avansată tehnologie pe care o oferă medicina de ȋnaltă precizie astăzi și această chirurgie modernă dă posibilitatea chirurgului de a oferi pacientelor un act medical cu beneficii pe două paliere. Ȋn primul rând, din perspectiva recuperării post-intervenţie chirurgicală, robotica ȋnseamnă: durere postoperatorie scăzută, necesitate scăzută de medicație antialgică postoperator, cantitate scăzută de sânge pierdut, timp de recuperare mai scurt, traumă scăzută asupra peretelui abdominal, mai puține cicatrici, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapidă și reintegrarea rapidă în activitatea socială. Din punct de vedere al confortului actului chirurgical, care se transferă de asemenea către paciente, beneficiile chirurgiei robotice sunt superioare, prin precizia tehnicii, vizibilitate si abilitatea sporită a chirurgului de a efectua disecții dificile (abord și vizibilitate superioară pentru separarea țesuturilor), rată scăzută a complicațiilor intraoperatorii, șanse scăzute de a primi transfuzie de sânge, rată scăzută de convertire la intervenție chirurgicală clasică (prin incizie mare la nivelul peretelui abdominal).

alături de echipa mea: le rămânem alături, trup și suflet, ȋn lupta cu boala, pe drumul către vindecare. 

Endomedicare Academy, prima și singura academie de endometrioza din Romania, un proiect care are in prim plan femeia cu endometrioza. Este și un proiect de formare profesională. Care sunt motivele pentru care ati fondat aceasta academie?

Prof Dr E. Bratila. Endomedicare Academy este un concept ambiţios, ce a luat naștere ȋn jurul acestui nucleu: femeia care suferă de endometrioză și este afectată pe toate palierele vieţii sale de durere, de infertilitate și de trauma emoţională ce o invalidează la nivel individual, familial, social. Ȋn jurul acestui nucleu, am conceput un spaţiu de opinie care a adus ȋn prim plan multidisciplinaritatea ȋn abordarea acestei patologii, respectiv o echipă formată din cei mai buni specialiști, care s-au confruntat de-a lungul timpului cu o cazuistică diversificată și complexă, care integrează diferite arii de expertiză, acoperind toate palierele patologiei, prin perspectiva 360 de grade asupra fiecarui caz. De la chirurgie pelvică, ginecologică și abdominală, la imagistica specializată, la anatomopatologie, specialiști în infertilitate și psihologi sau specialiști de suport ȋn terapii complementare, fiecare specialist a adus aportul și expertiza sa, integrarea tuturor ariilor fiind esențială pentru evoluţia fiecarui caz ȋn parte. Am reunit ȋn cadrul Academiei echipa cu cea mai vastă experienţă în endometrioză și chirurgia bolii, sub coordonarea chirurgului ginecolog, păstrand viziunea chirurgicală “one-stop-shop” ȋn endometrioză, ceea ce ȋnseamnă excizia completă și corectă a leziunilor de endometrioză de la prima intervenţie chirurgicală. Noi am reușit să oferim ȋn cadrul Academiei de endometrioză atât managementul cazurilor complexe, cât și un proces educaţional de formare și supraspecializare a echipei ȋn tratamentul acestei patologii. Am reușit, de asemenea, chiar să inspirăm alte echipe ȋn construcţia unor proiecte similare.

Sunteți unul dintre cei mai recomandati specialisti in chirurgia endometriozei și nu numai. Ce înseamnă un specialist in diagnosticul și chirurgia endometriozei?

Prof Dr E. Bratila. Poate mai mult decât ȋn orice patologie, ȋn endometrioză se poate aplica principiul “vezi doar ceea ce știi și cauți ceea ce cunoști”. Endometrioza este o patologie ȋn care medicii se confruntă zi de zi cu noi ȋntrebări, cu noi argumentaţii știinţifice, cu schimbări de paradigmă. Plecând de la diagnostic, la tratament medicamentos și chirurgie, procesul medical al endometriozei necesită multă cunoaștere din partea medicilor ginecologi care investighează, integrează și coordonează echipe multidisciplinare, devenind acei ghizi terapeutici care judecă din perspectivă 360 de grade fiecare caz ȋn unicitatea lui, recomandând un parcurs clinic și terapeutic personalizat, ţintind obiectivele care să asigure controlul durerii, gestionarea infertilităţii și calitatea vieţii pacientei, ȋnainte și după intervenţia chirurgicală. De aceea, consider ca pentru a deveni specialist ȋţi trebuie multă cunoaștere a patologiei, cazuistică diversificată, dedicare fiecărui caz, o echipă care să ȋnţeleagă lucrurile similar și să ȋţi completeze efortul. Ȋn plus, ȋn drumul spre devenire, este nevoie de ȋnţelepciune, maturitate și cunoaștere a limitelor.  Chirurgia este un gest de responsabilitate ȋn faţa pacientei. Nu este deloc greșit sau rușinos, de exemplu, dacă un chirurg recunoaște leziunile de endometrioză și nu poate să le excizeze, să scrie în biletul de externare toate aceste lucruri, să I le explice pacientei ca apoi, dacă simptomele persistă după operație, pacienta să știe să se adreseze unui expert de grad 2 sau 3, care să îi asigure excizia completă a leziunilor profunde, în echipe multidisciplinare, dacă este cazul.

 Cunoasteti cu siguranța destul de bine problemele cu care se confruntă pacientele cu endometrioza. Care este mesajul dvs pentru femeile cu endometrioza dar și pentru public in general?

Prof Dr E. Bratila. Pentru că am vorbit mai sus despre responsabilitatea chirurgului, aș vrea să ȋnchei spunând că responsabilitatea alegerii ȋn privinţa unei decizii medicale aparţine ȋn egală măsură medicului, dar și pacientelor, primele ȋn măsură să ia propriile decizii legate de sănătatea lor, prin informare corectă, obiectivă, din surse sigure și credibile. Sunt decizii importante, care trebuie bine gândite și cumpănite, care pot influenţa sănătatea lor și viitorul lor reproductiv. Anul acesta am primit o mulţime de vești bune de la paciente care au suferit intervenţii de endometrioză complexe și care au devenit sau sunt pe cale să devină mame. De aceea, mesajul meu final pentru pacientele cu endometrioză este să ȋși ia deciziile medicale cu atenţie și să ȋși păstreze vie speranţa ȋn lupta cu această boală. Este ceea ce fac și eu zi de zi, alături de echipa mea: le rămânem alături, trup și suflet, ȋn lupta cu boala, pe drumul către vindecare. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *