Fertilitate endometrioza

 

Endometrioza este una dintre principalele cauzele ale infertilității (1) și afectează într-o măsură mai mare sau mai mica:

  • rezerva ovariană
  • calitatea ovocitelor
  • funcția trompelor
  • maturarea ovocitelor
  • implantarea ovocitelor
  • fertilizarea
  • ovulația

Studiile arată că 25 până la 50% dintre femeile infertile au endometrioză, iar 30 până la 50% dintre femeile cu endometrioză sunt infertile (2). În ceea ce privește endometrioza asimptomatică, pacientele află că au endometrioză atunci când întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate.

De reținut

Nu toate femeile cu endometrioză sunt infertile! Endometrioză nu este egală cu infertilitatea! Multe femei cu endometrioză pot face copii fără dificultate, iar multe altele rămân însărcinate în cele din urmă – deși poate dura timp și poate fi nevoie fie de o intervenție chirurgicala, fie de tehnologii de reproducere asistată sau ambele (3).

Până în acest moment, cercetătorii nu știu exact cum și de ce endometrioza afectează fertilitatea. Deși nu există informații concrete și clare, în general, este cunoscut faptul că femeile cu endometrioză pot avea dificultăți în a rămâne însărcinate. De asemenea, studiile indică faptul că cu cât stadiul endometriozei este mai sever, cu atât este mai greu obținerea unei sarcini (3).

Potrivit studiilor, femeile cu endometrioză tind să aibă o fecunditate lunară mai mică de aproximativ 0,02–0,1 pe lună (2, 4). De asemenea, endometrioza este asociată cu o rată a natalității mai scăzută (2).

 

Cum afectează endometrioza fertilitatea?

 

Endometrioza poate afecta fertilitatea în mai multe moduri. Cel mai evident, pe măsură ce boala progresează, apar cicatricile și aderențele care pot deteriora sau bloca organele reproductive cum ar fi trompele uterine, așadar trecerea spermei și a ovulului prin pelvis poate fi afectată. De asemenea, citokinele cauzate de inflamație pot afecta funcția ovulului și a spermei, precum și fertilizarea si dezvoltarea embrionului. 

Țesutul endometriozic de pe ovare poate inhiba ovulația, împiedicând eliberarea ovulului. În afara de aceste probleme, se pare că femeile cu endometrioză au și o șansă crescută de avort, potrivit unui studiu efectuat de Pietro Santulli (6).

Potrivit articolului “Rata crescută de avorturi spontane la femeile afectate de endometrioză” studii epidemiologice recente sugerează că femeile cu endometrioză prezintă riscuri obstetrice mai mari în comparație cu populația generală (6, 7). Printre aceste riscuri, a fost evidențiat si un risc crescut de nașteri premature (8).

Rezultatele unui studiu efectuat de Marta Leonardi, arată că riscul de avort nu este crescut la femeile cu endometrioză care rămân însărcinate cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată (9).

Fertilitatea poate fi afectată, de asemenea, și de unele tratamente medicamentoase pentru endometrioză, dar și de operație (rezerva ovariana). Tratamentele hormonale pentru endometrioză au rolul de a opri ovulația și/sau menstruația. Tratamentele hormonale cum este Depo-Provera pot cauza întârzierea apariției menstruației pentru o perioadă de până la 18 luni după încetarea acestora, și pot, de asemenea, să cauzeze menstre neregulate sau amenoree (10).

De asemenea, durerea la contactul sexuală poate afecta viața sexuala. Aceasta durere poate să apară în timpul contactului sexual si poate sa persiste ceva timp după terminarea acestuia (5).

 

Îmbunătățirea fertilității

 

O pacientă cu endometrioză poate rămâne însărcinată prin mai multe feluri:

  • natural
  • tehnici de reproducere umană asistată
  • operație urmată de obținerea unei sarcini în mod natural sau prin FIV

O revizuire a literaturii medicale efectuata de o echipă de cercetători condusă de Edward Hughes arată că suprimarea ovulației nu îmbunătățește fertilitatea, așadar tratamentele hormonale pentru endometrioză nu îmbunătățesc șansele de a concepe, deci nu ar trebui să fie utilizate ca tratament pentru infertilitate (10, 11).

Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie recomandă laparoscopia exploratorie cu liza aderențelor pentru stadiile de endometrioză I și II, iar pentru stadiile III și IV, societatea recomandă intervenția chirurgicală pentru a îmbunătății șansele de sarcină spontană (12).

Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie, recomandă medicilor să nu ofere tratament hormonal femeilor cu endometrioză care încearcă să conceapă, deoarece nu îmbunătățește rată de sarcină spontană, ci să trateze boala chirurgical. Pe site-ul NHS UK, este menționat faptul că chirurgia pentru eliminarea țesutului endometriozic poate ajuta uneori, însă nu există nicio garanție că acest lucru vă ajuta pacienta să rămână gravidă.

Un studiu făcut de Prof Horace Roman (14) arată că în cazul endometriozei profunde cu afectare intestinala, operația pentru endometrioză îmbunațațește fertilitatea. Autorii menționează și faptul că contactul sexual regulat necesar concepției poate fi împiedicat, așadar operația îmbunătățește acest aspect.

Jason Abbott și colab., au concluzionat că intervenția chirurgicală pentru endometrioză poate avea un efect dublu: ameliorează simptomele și crește rata de fertilitate.

 

Referinte

  1. Endometrioza de la A la Z, cap 5, Endometrioza și fertilitate, dr Alina Bolintineanu
  2. Bulletti, Carlo et al. “Endometriosis and infertility.Journal of assisted reproduction and genetics 27,8 (2010): 441-7. doi:10.1007/s10815-010-9436-1;
  3. Endometriosis.org,  Infertility;
  4. Hughes EG, Fedorkow DM, Collins JA. A quantitative overview of controlled trials in endometriosis-associated infertilityFertil Steril. 1993;59(5):963-970;
  5. Endometriosis Australia, Fertility and Endometriosis – Should I worry?
  6. Pietro Santulli et al., Increased rate of spontaneous miscarriages in endometriosis-affected women, Human Reproduction, Volume 31, Issue 5, May 2016, Pages 1014–1023;
  7. Brosens I. Risks of adverse pregnancy outcome in endometriosis. Fertil Steril. 2012;98(1):30-35. doi:10.1016/j.fertnstert.2012.02.024;
  8. Zullo F et al. Endometriosis and obstetrics complications: a systematic review and meta-analysis. Fertil Steril. 2017;108(4):667-672.e5. doi:10.1016/j.fertnstert.2017.07.019;
  9. Leonardi M, Papaleo E, Reschini M, et al. Risk of miscarriage in women with endometriosis: insights from in vitro fertilization cycles. Fertil Steril. 2016;106(2):386-392.e3. doi:10.1016/j.fertnstert.2016.03.047; 
  10. Hughes, E et al. “Ovulation suppression for endometriosis.The Cochrane database of systematic reviews 2007,3 CD000155. 18 Jul. 2007, doi:10.1002/14651858.CD000155.pub2;
  11. Endometriosis. org, Treatments, Progestin;
  12. Stephen Kennedy et al., on behalf of the ESHRE Special Interest Group for Endometriosis and Endometrium Guideline Development Group, ESHRE guideline for the diagnosis and treatment of endometriosis, Human Reproduction, Volume 20, Issue 10, October 2005, Pages 2698–2704;
  13. Endometriosis: diagnosis and management, NICE guideline [NG73], Published date: 06 September 2017;
  14. Roman, Horace et al., “High postoperative fertility rate following surgical management of colorectal endometriosis.Human reproduction (Oxford, England) 33,9 (2018): 1669-1676. doi:10.1093/humrep/dey146;