Dr Voicu Simedrea- La ora actuala, endometrioza se concretizeaza a fi o problema de sanatate publica

Potrivit statisticilor endometrioza afecteaza in jur de 200 de milioane de femei la nivel mondial. O boala pe care o poti avea toata viata, endometrioza reprezinta pentru multe femei care au aceasta boala suferinta, durere, dar mai ales neglijenta. 

Endometrioza este o afectiune ginecologica pentru care nu exista, deocamdata, leac. Fiind o boala cronica, femeile afectate sunt nevoite sa invete sa traiasca toata viata cu endometrioza. Statisticile furnizate de expertii de la Johns Hopkins Medicine arata ca pana la 10% dintre femeile aflate la varsta fertila au endometrioza. Pentru tara noastra nu exista cifre oficiale, insa, dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgia endometriozei, considera ca aproximativ 500.000 de romance se confrunta cu diferite stadii ale endometriozei. 

Despre impactul endometriozei asupra calitatii vietii pacientelor, complicatiile acestei afectiuni si posibilitatile de tratament eficiente pentru gestionarea problemelor de durere si fertilitate am discutat cu dr. Voicu Simedrea, care este si fondatorul Endo Institute, primul si singurul centru de excelenta in diagnosticul si tratamentul endometriozei din Romania.

Cum se diagnosticheaza endometrioza si care este tratamentul adecvat in functie de stadiu? 

Dr Simedrea: Diagnosticul endometriozei se pune destul de usor, daca medicul este avizat si empatic, daca asculta pacienta si daca o examineaza corect si minutios. Diagnosticul de endometrioza se pune pe anamneza, pe istoricul pacientei, pe examenul clinic (examen cu valve, palpare bimanuala, tuseu). Ecografia transvaginala este golden standard in diagnosticul endometriozei pelvine – o metoda extrem de utila pentru a depista endometrioza in micul bazin, atat in compartimentul anterior, cat si mijlociu si posterior. Daca descoperim la aceste examinari o faza avansata a bolii, in stadiul 3 sau 4 de boala, atunci se solicita investigatii suplimentare care ne ofera si informatii cu privire la restul cavitatii abdominale, cum ar fi un IRM pelvian cu protocol de endometrioza sau un hidro-colono-CT. Pentru realizarea acestor doua investiga­ii complementare ecografiei, este necesara o aparatura de inalta performant­a, personal specializat in efectuarea examinarilor, iar analizarea imaginilor ob­inute trebuie realizata de un medic imagist supraspecializat si instruit in detectarea leziunilor endometriozice.

Tratamentul endometriozei depinde de o serie de factori, cum ar fi dorinta femeii de a avea copii, extensia si severitatea bolii. Scopul tratamentului este obtinerea unor rezultate pe termen lung: ameliorarea durerii, reducerea ratei recurentei, obtinerea unei sarcini. In prezent, tratamentul endometriozei poate fi medicamentos, chirurgical sau tratament alternativ. Tratamentul chirurgical este ultima optiune.

“Diagnosticul endometriozei se pune destul de usor, daca medicul este avizat si empatic, daca asculta pacienta si daca o examineaza corect si minutios”

Dr Voicu Simedrea 

Care este impactul endometriozei si adenomiozei asupra vietii unei femei din experienta pe care o aveți cu aceste doua afectiuni? 

 Dr Simedrea: Peste 41% din pacientele cu endometrioza avansata au obtinut acest diagnostic dupa mai mult de 7 consulturi. Doar 18% sunt diagnosticate la primul consult. Aceste studii s-au facut in tarile vorbitoare de limba germana. La noi probabil ca lucrurile sunt si mai grave. Bineinteles ca daca boala este neglijata si se depisteaza tarziu in stadiile avansate (stadiile 3 sau 4), ea este insotita in 50% din cazuri de infertilitate, de scoruri mari ale durerii, de afectarea vietii de cuplu, de multe ori de afectarea vietii profesionale, de segregare sociala. Sunt foarte multe lucruri care impacteaza. Durerea cronica are si o componenta afectiva si o componenta psiho-emotionala. Deci, avem de-a face si cu depresii. Adica sunt foarte multe fatete ale bolii. Si, de aceea, exista la ora actuala, conceptul care se cheama impactul cumulativ al endometriozei asupra vietii pacientei. Si ar trebui, intr-adevar, privita ca o boala cu multiple implicatii si, de aceea, trebuie tratata multidisciplinar.

Care sunt complicatiile endometriozei daca nu o tratam? 

Dr Simedrea: Complicatiile endometriozei sunt multiple si unele dintre acestea pot lasa cicatrici pe viata. Nedetectata la timp, boala poate determina infertilitatea atat prin destructuralizarea ovarului cu pierderea rezervei ovariene, cat si prin afectarea trompelor si, mai ales, a uterului prin adenomioza. Nodulii rectali neglijati pot duce la ocluzie (inchiderea intestinului) cu instalarea socului ocluziv care, daca nu este tratat la timp (presupune anus contra naturii ) se soldeaza cu deces. Nodulii ureterali duc la stenozarea progresiva a ureterului cu pierderea consecutiva a functiei rinichiului respectiv, lucru care se intampla silentios si nu da sansa pacientei sa realizeze ca ceva nu este in regula si sa reactioneze.

Nodulii pe nervii pelvini pot duce la degenerescenta nervului cu pierderea functiei acestuia si sindrom de denervare (atrofia musculaturii teritoriului deservit, pierderea functiei motorii). In principiu, cu cat boala este mai avansata, cu atat complicatiile pe care le provoaca evolutia bolii sau chirurgia bolii sunt mai numeroase si mai de temut. Este important ca pacientele sa retina: cu cat surprindem boala intr-un stadiu mai incipient, cu atat mai mult complicatiile vor putea fi evitate.

Care este cea mai tanara, dar si cea mai in varsta pacienta cu endometrioză pe care ati diagnosticat-o sau tratat-o?

Dr. Simedrea: Cea mai tanara pacienta la care am fost nevoit sa practic o interventie complexa cu rezectie de intestin a avut 18 ani, iar cea mai in varsta 57 ani.

Una dintre cele mai mari temeri ale pacientelor cu endometrioza care se opereaza este recidiva. Cat de repede poate recidiva boala dupa o operatie efectuată corect si cand vorbim de recidiva (chist, nodul)?

Dr Simedrea: Recidiva de boala presupune reaparitia nodulilor de endometrioza la mai mult de un an de la chirurgie. Daca prezenta nodulilor este detectata la mai putin de un an avem de-a face cu persistenta de boala. Acest lucru inseamna ca interventia chirurgicala a fost suboptimala. Reaparitia chistelor ovariene nu este considerata recidiva de boala!

Rata de recidiva depinde de tehnica chirurgicala aleasa, de agresivitatea chirurgiei practicate, de minutiozitatea dispensarizarii ulterioare. O chirurgie agresiva aduce beneficiul unei rate mici de recidiva, dar vine la pachet cu o rata mare de complicatii functionale. De aceea, noul concept in chirurgia endometriozei este balanced radicality, care incearca un compromis intre o rata rezonabila de recidiva vs. complicatii.

Avand in vedere experienta dvs in domeniu, este endometrioza o boala pentru care ar trebui sa existe o strategie natională? 

 Dr Simedrea: Endometrioza este o boala debilitanta pentru ca presupune, de multe ori, dureri mari si o calitate proasta a vietii. Este o boala care poate presupune infertilitate si, in consecinta, are nevoie de un management multidisciplinar si este o boala care, practic, la ora actuala, se concretizeaza a fi o problema de sanatate publica pentru ca, pe langa costurile medicale pe care le presupune, ea mai presupune si costuri sociale foarte mari. Si, din pacate, boala, intr-adevar, nu este atat de mult adusa sub lumina reflectoarelor. Daca discutam despre impactul endometriozei asupra societatii, se poate spune ca acesta este cel putin la fel de puternic ca impactul diabetului asupra societatii noastre. In cazul diabetului exista programe nationale, exista centre de diabet in toata tara, organizate de catre statul roman. In ceea ce priveste endometrioza, intr-adevar, sunt prea putine lucruri facute pana la ora actuala.

 

Sunteți unul dintre cei mai recomandati specialisti in endometrioza din Romania. Cum ati ajuns la acest nivel? 

Dr Simedrea: Drumul pana la statutul de chirurg de endometrioza este lung, anevoios si presupune o pregatire continua permanenta, asidua. Nu poti sa arzi etapele educatiei chirurgicale temeinice. Statutul de primul chirurg de endometrioza avansata in Romania presupune asumare, incapatanare, munca de pionierat, iar profilul chirurgului de endometrioza este urmatorul: autodidact, cunoaste perfect boala,  tehnicile chirurgicale, managementul complicatiilor, este un lider capabil sa lucreze in echipa, se bazeaza pe echipa sa, stie sa o insufleteasca si, nu in ultimul rand, isi cunoaste propriile limite.

In incheiere, care este mesajul dvs. pentru cei care cunosc o femeie cu endometrioza si care nu inteleg de ce persoana respectiva este mai tot timpul bolnava? 

 Dr. Simedrea: Mesajul meu catre paciente este sa fie increzatoare, sa nu isi piarda speranta pentru ca totusi lucrurile in Romania se misca in directia buna. In ultimii 5 ani s-au facut pasi importanti in ceea ce priveste constientizarea asupra bolii, organizarea pacientelor in asociatii, crearea de centre dedicate si, mai nou, chiar a unei retele nationale de centre de management al endometriozei. Pacientele, insa, trebuie sa fie constiente ca lupta cu boala este una lunga si ca boala cronica respecta pacientul disciplinat.

Dr Voicu Simedrea medic primar obstetrica-ginecologie specialist in chirurgia endometriozei

 

Dr. Voicu Simedrea este medic primar obstetrică-ginecologie și fondator al EndoInstitute din Timișoara, cu competente in chirurgia endometriozei, chirurgia oncologica ginecologica si chirurgia minim-invaziva ginecologica.  Cu o cariera profesionala ce insumeaza sute de interventii chirurgicale de endometrioza profunda anuale, dr Simedrea este membru al European Society of Gynecologic Endoscopy (ESGE), American Association of Gynecologic Laparoscopists (AAGL), Asociatiei Romane pentru Chirurgie Endoscopica si alte Tehnici Interventionale (ARCE). A urmat cursuri de pregatire profesionale alaturi de specialisti de renume in chirurgia endometriozei cum ar fi Prof Horatiu Roman si Prof Jorge Keckstein. 

 

Informatii utile despre endometrioza

Endometrioza este, de multe ori, o afectiune dureroasa, care impacteaza calitatea vietii pacientei pe o perioada lunga de timp, undeva intre varsta de 18 si 50 de ani. Cel mai frecvent, endometrioza implica ovarele, trompele uterine, vaginul si membrana care acopera pelvisul. Uneori, tesutul endometrial se poate raspandi catre organele din zona pelvina si poate aparea pe suprafata externa a intestinului subtire sau gros, a ureterelor (tuburi care unesc rinichii de vezica urinara) si a vezicii urinare. Rareori, tesutul endometrial se dezvolta la nivelul pleurei (membrana care acopera plamanii) sau al pericardului (membrana care inveleste inima).

 Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvina, asociata de cele mai multe ori cu perioadele menstruale. Alte simptome ale endometriozei sunt infertilitatea, durerea la contact sexual, menstre abundente, durere la defecatie sau urinare. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *