Dr Raluca Enciu – de ce imi doresc sa sustin pacientele cu endometrioza

 

Pentru că endometrioza este considerată boala secolului, se estimează că 1 femeie din 10 suferă de această boală.

Pentru că a devenit o problemă de sănătate publică.

Pentru că în ciuda eforturilor susținute de cercetători din întreaga lume, încă nu s-a descoperit adevărata cauză.

Pantru că această boală este cunoscută de puțini medici, și mai puțini știu să o diagnosticheze corect și complet și extrem de puțini știu să intervină corect chirurgical.

Pentru că există o întârziere în medie de 8-10 ani de la debutul simptomatologiei și până la stabilirea diagnosticului, nu doar în România, ci de asemeni în țările dezvoltate.

Diagnosticul tardiv lasă boala să evolueze, astfel pacientele se confruntă cu forme severe ce afectează profund calitatea vieții, favorizează absenteismul de la locul de muncă și determină infertilitate.

Pentru că boala afectează puternic negativ calitatea vieții la numeroase nivele, atăt fizic, psihic cât și social. Simptomele produse de endometrioză precum durerea la menstră sau durerea cronică pelvină pot duce la sentimente de frustrare, izolare socială sau chiar depresie.

 Durerea la contact sexual afectează viața de cuplu prin tendința la evitarea actului sexual sau întreruperea acestuia din cauza durerii. Infertilitatea poate duce la frustrare sau chiar depresie și poate accentua problemele în cuplu. Din nefericire pacientele cu endometrioză pot suferi și de alte simptome ce contribuie la scăderea calității vieții: oboseală cronică, balonare, constipație, diaree, tulbrări ale defecației, sângerare pe cale rectală, crampe abdominale, tulburari de urinare, tulburări ale somnului.

Astfel viața femeilor diagnosticate cu endometrioză este o continuă luptă cu propria suferință. Nevoia lor de sprijin este reală atât din partea familiei, cât mai ales din partea sistemului medical care trebuie să le ofere accesul la un diagnostic timpuriu și complet, accesul la medici specializați în chirurgia acestei patologii și ulterior pentru acele cazuri selecționate, evaluare în cadrul unui centru specializat în infertilitate.

Pentru că 45 % din pacientele cu endometrioză asociază și infertilitate. Pentru aceste paciente visul de a deveni mamă este posibil doar prin intermediul procedurilor de reproducere umană asistată, proceduri care în momentul actual nu sunt decontate de Casa de Asigurări. În țările civilizate ale Uniunii Europene, se decontează în medie 3-5 proceduri de fertilizare in vitro.

Șansele cele mai mari pentru ca o pacientă să rămână însărcinată natural sunt în primele 6 luni după intervenția chirurgicală adresată endometriozei. După această perioadă orice pacientă care nu a reusit obținerea unei sarcini pe cale naturală ar trebui să beneficieze de proceduri de reproducere umană asistată. Adesea problemele financiare determină cuplul să renunțe la visul lor.

Pentru că de fiecare dată când întâlnesc la cabinet paciente pentru care diagnosticul de endometrioză nu a fost stabilit sau au primit un diagnostic incomplet de chist ovarian, deși au efectuat ecografii multiple, anual, mă întreb: oare cum ar fi fost viața acestor femei dacă ar fi primit diagnosticul în urmă cu 10 ani?

Susțin necesitatea derulării unor campanii de informare a populației cu privire la această boală, dar mai ales de creștere a gradului de conștientizare asupra bolii pentru medicii ginecologi sau cu specialități conexe precum medicina de familie, urologia, gastroenterologia sau chirurgia general.

Pentru că țări precum Franța, SUA, Canada au elaborat, finanțat și pus deja în practică Strategii Naționale cu privire la susținerea pacientelor ce suferă de această boală.

Consider că implicarea mea din perspectiva medicului ce diagnostichează și consiliază pacientele cu endometrioză, deși minoră, este necesară. 

Îmi doresc ca această petiție să nu rămână la stadiul de Proiect.  Să ne gândim că într-o zi una din pacientele cu endometrioză poate fi mama, sora, prietena sau fiica, ce ne-am dori pentru ele? Sunt sigură că tot ce e mai bun! Implicarea de azi poate avea răsunet într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat sau poate rămâne fără răspuns, dar să sperăm că mesajele noastre nu vor lăsa cititorul indiferent și că alături de autorități se vor găsi soluții pentru atât de numeroasele paciente cu endometrioză din  România.

D-na dr Raluca Enciu este medic specialist obstetrica-ginecologie. Pentru mai multe informații despre d-na dr Raluca Enciu, va rugăm sa consultați pagina dumneai de facebook.  


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *